מהות השינוי?
מתחילת חודש ספטמבר 2015, חלק מהחייבים במדינת ישראל יוכלו לפנות ישירות להוצאה לפועל ולהגיש בקשה להפטר ומחיקת חובות, זה קרה למעשה, בעקבות אישור "חוק השמיטה".
החוק החדש אושר לאחר שלרבים מאוכלוסיית החייבים, נקבע צו תשלומים חודשי נמוך, תשלומים שאינם מכסים אפילו את הריבית החודשית, מה שהופך אותם לחדלי פירעון. ללא קשר, יש עליהם מגבלות של הקמת עסק, פתיחת חשבון בנק ואף יציאה מהארץ.
החוק החדש יאפשר לחייבים מסוימים לקבל הפטר ישירות בהוצאה לפועל אם עמד במספר תנאים:
אדם שב- 4 שנים האחרונות נמצא תחת איחוד תיקים ומוגדר כ"חייב מוגבל באמצעים"
חובו הכולל נמוך מ- 800,000 ₪
חובו אינו עולה על 400,000 ₪ לנושה אחד
האדם עמד בצו התשלומים שנקבע לו במשך 3 שנים האחרונות.
כיצד זה עובד?
היה והחייב עמד בתנאים הללו, יכול הוא להגיש בקשה להפטר במספר לשכות של הוצאה לפועל בהן אושר המסלול. בבקשתו, עליו לחשוף את מצבו הכלכלי, את מה שננקט נגדו עד אותה הגשת הבקשה ולהעביר את רשימת נושיו כדי לאפשר להם להגיש התנגדות להפטר.
לאחר שדנו בדברים, יחליט הרשם אם החייב עומד בתנאי הסף לאישור הבקשה, והודעה רשמית תפורסם בעיתון. באפשרות הנושים ורשויות המס להגיש התנגדות לבקשת ההפטר, על ההתנגדות להיות מנומקת. הנושים עלולים לטעון כנגד החייב באם הכנסתו השתפרה משמעותית , או בגין הברחת נכסים או אם צפוי לקבל ירושה וכן הלאה.
היה והרשם מחליט שלא לקבל את הבקשה של החייב, הוא יעביר את המידע שנאסף לזוכים והחייב ישוב למצוא עצמו תחת עיקולים והגבלים.
מהי האופציה העומדת לרשות החייב?
לעיתים תהליך של פשיטת רגל הוא הליך אשר עשוי להיטיב עם החייב יותר מהגשת בקשה של הפטר בפשיטת רגל. מאחר שבהליך של פשיטת רגל, הנושים אינם מגיעים לדיון וההליך מתנהל בדרך כלל מול מנהל מיוחד. כמו כן, קיים כיום, מסלול מקוצר של פשיטת רגל אשר מאפשר לחייב לקבל הפטר בתוך שנה וחצי.
ההליך המקוצר של פשיטת רגל מהווה חלופה לחייב, בהליך זה הוא גם יכול לקבל הפטר גם אם הוא בעליו של נכסים ורכוש, גם אם חובותיו נוצרו שלא בתום לב, וגם במקרה של הברחת נכסים. לעיתים עדיף להכנס להליך של פשיטת רגל מקוצרת מאשר להליך של הפטר בהוצאה לפועל שעלול לקחת אמנם רק חצי שנה אבל יש סיכוי גדול שלא יצלח.
למי מיועד הליך פשיטת רגל המקוצר?
ההליך מיועד לחייבים פרטיים ולבעלי עסקים שרוצים לקבל הגנה מלאה מפני הנושים ומחיקה של כל חובותיהם. בתחילה, הם מגישים צו לכינוס והכרזה כפושטי רגל, לאחר מכן, ממתינים לאישור של בית המשפט המחוזי שיוציא צו כינוס אשר יקבע כמה לשלם בכל חודש בגין החובות. כמו כן, נקבע תאריך לדיון בבקשה, במסגרתו, יוכלו החייבים לקבל הפטר.
להבדיל מהליך של הוצאה לפועל חייב שיבחר במסלול המקוצר של פשיטת רגל, יכול לקבל עיכוב הליכים וביטול העיקולים בתוך 24 שעות וזה אמור ותקף בכל תיקי ההוצאה לפועל המתנהלים כנגדו, רשאי הוא לצאת לחו"ל ולפתוח חשבון בנק שיש בו הוראת קבע.
כל מקרה יידון בנפרד ובהתאם למצבו ולמעמדו של החייב. למשל, חייב אשר ברשותו נכסים, לא יוכל לקבל הפטר בהוצאה לפועל ועבורו יהיה נכון לבחור בהליך של פשיטת רגל מקוצר. על כן, חשוב מאד לדעת מהן האפשרויות השונות העומדות ברשות החייב, מהן היתרונות והחסרונות שיש בכל הליך, לקבל ייעוץ וליווי משפטי כפי שתקבל ממשרדינו, משרד מהימן, מקצועי ומנוסה.
אנחנו רואים את הלקוח לנגד עינינו ופועלים אך ורק לטובתו המירבית.